De orchidee

Welke is de grootste orchidee ter wereld? | Tijger-orchidee

Altijd al willen weten welke van de 30.000+ orchideeënsoorten de grootste is? Qua massa is de Grammatophyllum speciosum, ook wel Tijger-orchidee, de grootste orchidee ter wereld. In dit artikel worden een aantal leuke weetjes omschreven van deze indrukwekkende soort.

Grammatophyllum speciosum

De grootste orchidee ter wereld

Hoewel er orchideeën zijn met grotere bloemen, is de Tijger-orchidee qua massa erkend als de grootste orchidee ter wereld. De Tijger-orchidee is onderdeel van het tropische geslacht Grammatophyllum waar nog 12 andere soorten toe behoren.

Deze orchidee kan meer dan 7 meter hoog worden en bloemstengels van 3 meter lang krijgen. Het totale gewicht van de Tijger-orchidee is bij sommige exemplaren geschat op meer dan 1000 kilo! Als een plant eenmaal volgroeid is, bloeit zij om de twee tot vier jaar. De bloemen kunnen tot twee maanden lang bloeien. Sommige studies beweren dat een droge periode, bloei kan stimuleren bij de Tijger-orchidee.

De Tijger-orchidee is een van nature topzware epifytische orchidee (soms terrestisch). De bladeren van de Tijger-orchidee kunnen 50 cm tot 100 cm lang worden en zijn afwisselend gerangschikt langs de lange, vlezige basisstengel(s). Naarmate de bladeren ouder worden, vallen ze van de basisstengel(s) af. De bladeren van deze orchidee lijken een beetje op die van Sacchaarum officinarum, ook bekend als suikerriet.

De unieke oranje en bruine stippen op de bloemen doen denken aan de vacht van een tijger. Vandaar de bijnaam Tijger-orchidee! Verder draagt iedere bloemstengel twee soorten bloemen. De meeste zijn vruchtbaar en geurloos. Aan de basis van iedere bloemstengel zijn er een paar liploze die steriel en geurend zijn! De sterke geur van de steriele bloemen trekt bijen aan die de vruchtbare bloemen bestuiven. Deze strategie om slechts enkele bloemen geurende te maken, kan de plant helpen energie te besparen. Anders zou er veel energie nodig zijn om alle bloemen geurend te maken. Volkomen begrijpelijk natuurlijk voor een orchidee van dit formaat!

Naast de bijzonder esthetische waarde van de Tijger-orchidee, kun je deze orchidee ook gebruiken voor geneeskundige doeleinden. In Thailand wordt bijvoorbeeld een mengsel met delen van de Tijger-orchidee gebruikt om keelpijn en bronchitis te behandelen. Daarnaast schijnt het extract van de pseudobulben ook te werken om de pijn te verlichten van het gif van schorpioenen.

De onderstaande video laat een Tijger-orchidee zien die in bloei staat. Dit exemplaar werd gefilmd in het indrukwekkende “Gardens by the Bay” in Singapore.

Waar komt deze grootste orchidee voor?

De Tijger-orchidee komt voor in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, zoals in Thailand, Maleisië, Indonesië, en de Filippijnen op hoogtes van 100 tot 1,200 meter. Ze groeit graag op stevige tropische boomtakken, vaak in de eerste aftakking van een hoge boom. Je ziet ze meestal in de nabijheid van een beekje. Momenteel staat de Tijger-orchidee niet op de lijst van bedreigde soorten, maar ontwikkeling in het gehele verspreidingsgebied bedreigt wel de natuurlijk habitat van deze soort.

De Tijger-orchidee is zeldzaam in het wild en in kwekerijen. Gekweekte exemplaren van deze soort zijn vrijwel altijd terrestrisch. In de kassen van gematigde streken, bloeit deze orchidee zeer zelden. Om de bloei te aanschouwen kan je beter naar tropische regionen gaan.

Zelf in huis nemen?

De grote omvang van de Tijger-orchidee maakt het vrijwel onmogelijk om deze op maat te houden, tenzij je kennis van zaken hebt en je een ruime kas hebt. Als je in de verleiding komt om dit toch te proberen is de minimumtemperatuur voor deze orchidee 15 C. Daarnaast heeft de Tijger-orchidee veel licht nodig, het hele jaar door veel water, een hoge luchtvochtigheid en uiteraard ook de ruimte om te groeien. Verstoor of verplaats deze orchidee niet en geef vrijwel het hele jaar door voeding: een hoger stikstofgehalte in de zomer, en een hoger kaliumgehalte in de late herfst tot het vroege voorjaar.