Orchidee Verzorgen in de Winter | Waar moet je op letten?
Veel orchideeën hebben een bepaalde periode in het jaar wanneer ze groeien en een periode wanneer ze minder hard of helemaal niet groeien. De winter is de tijd van het jaar wanneer de meeste orchideeën een rusttijd hebben Je moet je orchidee in de winter dan ook op een andere manier verzorgen. Maar hoe?
In dit artikel worden een aantal tips gegeven waar je op moet letten bij het verzorgen van je orchidee in de winter.
Minder water
Zeer belangrijk bij het verzorgen van je orchidee in de winter is om (veel) minder water te geven. In de winter zijn de daglengtes korter en is er minder licht aanwezig dan in de zomer. Je orchidee zal dan ook langzamer groeien en heeft hiervoor minder water nodig. Ook is de temperatuur in de winter lager dan in de zomer, waardoor er minder water in de orchideepot verdampt. Het is dus zaak om de hoeveelheid water die je aan je orchidee geeft (aanzienlijk) te verminderen.
Hoe vaak je je orchidee water moet geven in de winter is onder andere afhankelijk van de orchideeënsoort, de omstandigheden in de woning en het grondmengsel. In het algemeen geldt dat je een orchidee in de winter eens in de twee of drie weken water geeft. Een belangrijke graadmeter om te bepalen of je orchidee water nodig heeft, net zoals in de zomer, is om de kleur van de wortels te bekijken. Bekijk dit artikel voor meer informatie over hoe je de waterbehoefte van je orchidee kunt herkennen.
Bladverliezende orchideeën hebben in de winter minder water nodig dan niet-bladverliezende orchideeën. Sommige bladverliezende orchideeën hebben zelfs helemaal geen behoefte aan water tijdens (een deel) van de winter. Geef bijvoorbeeld de Dendrobium nobile en sommige orchideeën van het geslacht Calanthes van oktober tot december geen water.
Minder voeding
Ook heeft je orchidee in de winter minder voeding nodig. Dit komt, zoals eerder gezegd, doordat orchideeën in de winter minder snel groeien. Zeker orchideeën die in een rustperiode zitten, hebben (vrijwel) geen voeding nodig. Geen voeding geldt ook voor orchideeën die stress ervaren of pas verpot zijn. Pas als je orchidee actief bladeren en wortels laat groeien, is dit een teken om wat voeding te geven.
Orchideeën die doorgroeien in de winter, zoals Phalaenopsis en Paphiopedilumns, zouden wel een lichte bemesting 1 keer per maand kunnen krijgen. De groei is weliswaar een stuk trager dan in de zomer. Zie dit artikel voor meer informatie over hoe en wanneer je voeding aan je orchidee kunt geven.
Meer licht
In de winter hebben de meeste orchideeën meer licht nodig. In de winter is het aantal zonuren immers korter en staat de zon lager. Orchideeën die niet in een kas of serre staan, kunnen dan te weinig licht ontvangen. De bladeren worden dan slap en uitgerekt met een donkergroene kleur.
Het is dus aan te raden om je orchidee in de winter te verplaatsen naar een lichtere plek, mits de omgevingstemperatuur enigszins gelijk blijft. Eventueel zou je ook speciale plantenverlichting boven je orchidee kunnen installeren, maar dat kost ook wel wat. De orchideeëngeslachten die minder licht nodig hebben, zoals Phalaenopsis en Paphiopedilumns, hoeven in de winter niet perse verplaatst te worden.
Voor de orchideeën die pseudo-bulben hebben, zorgt meer licht voor voldoende afrijping van de pseudo-bulben. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de bloei in het voorjaar. Verder hoef je je in de winter minder zorgen te maken over het ontstaan van brandplekken op de orchideebladeren. De zon staat lager, en heeft daardoor te weinig kracht om echt schade aan te richten. Daarnaast warmt het orchideeblad minder gauw op vanwege de koelere temperaturen in de winter.
Andere factoren
Het goed verzorgen van je orchidee in de winter houdt ook in dat er voldoende ventilatie aanwezig moet zijn binnen de woning. Het is alleen in de winter wat minder plezierig ventileren, omdat het buiten een stuk kouder is. Toch is het aan te raden om eens in de zoveel dagen het raam 10 minuten open te zetten om de lucht te verversen. Dit komt jouw orchidee ten goede. De kans op het ontstaan van bacteriële infecties en rot wordt hiermee verkleind. Ter stimulering van de luchtcirculatie in de woning zou je nog kunnen overwegen om een kleine fan in de nabijheid van je orchidee te zetten, maar zelf vind ik mijn woning dan te koud aanvoelen!
Verder kan in de winter de lucht door de centrale verwarming erg droog worden. Zet in ieder geval je orchidee niet voor of boven de centrale verwarming. De orchidee kan dan uitdrogen door oververhitting. Voor sommige orchideeëngeslachten zoals Oncidium en Miltonia, is het aan te raden om de lucht in de woning te bevochtigen. Dit kan door een luchtbevochtiger of vochtbakje te gebruiken. Zie deze video van hoe je je eigen vochtbakje kan maken. Phalaenopsis-orchideeën zijn wat minder kieskeurig over de luchtvochtigheid en zouden de winter prima door kunnen zonder extra bevochtiging.
Tot slot is het belangrijk dat je tropische orchideeën in de winter niet blootstelt aan te koude temperaturen. Soms staan orchideeën in de woning in een aparte kamer of kweekruimte. Zorg ervoor dat ook deze ruimte enigszins verwarmd wordt. De algemene regel voor orchideeën is om de temperatuur in de winter niet onder de 15 ºC te laten zakken. Als je de temperatuur laag houdt, zo rond de 17 ºC , dan stimuleer je ook je orchidee om opnieuw te bloeien. Sommige orchideeën, zoals Dendrobium nobile, kunnen koudere temperaturen aan.