Verzorging

4 tips om je orchidee opnieuw te laten bloeien

Na een aantal weken of maanden genoten te hebben van een prachtige bloei beginnen de bladeren van je orchidee langzaam te verwelken. Dan denk je misschien: “Het is mooi geweest, ik gooi haar wel in de GFT-bak”. Niets is minder waar! Orchideeën kunnen vele malen opnieuw bloeien. Je moet alleen enkele handelingen verrichten en wat geduld hebben. In dit artikel worden 4 tips meegegeven van hoe je jouw orchidee opnieuw kan laten bloeien.

Dit artikel is vooral gericht op orchideeën van Phalaenopsis, de meest populaire orchideeënsoort van Nederland. Echter zijn de tips die gerelateerd zijn aan temperatuur, voeding en licht ook van toepassing op vele andere orchideeënsoorten.

Bekijk het artikel – Hoe lang bloeit een orchidee? – voor meer informatie over hoe lang verschillende orchideeën gemiddeld bloeien.

Bekijk het artikel – Hoe krijg je meerdere bloemstengels op je orchidee? – als je wil weten hoe je meerdere bloemstengels tegelijk kan krijgen.

Gedeelte afknippen van de bloemstengel

Wanneer alle bloemen uitgebloeid zijn, resteert een kale bloemstengel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij orchideeën van Phalaenopsis. Op deze zelfde bloemstengel is het mogelijk om een nieuwe scheut te laten groeien waar nieuwe bloemen weer uit voortkomen. Dit doe je door een deel van de bloemstengel af te knippen. Zo kun je nog langer genieten van je orchidee! Kijk wel of de bloemstengel nog groen van kleur is. Wanneer de bloemstengel bruin en helemaal uitgedroogd is tot aan het beginpunt, zal zich hier geen nieuwe scheut meer vormen. Je kunt dan de hele bloemstengel afknippen.

Op plekken waar bloemen eerder gegroeid zijn, zal geen nieuwe scheut meer groeien. Knip de bloemstengel af tot 1 centimeter boven het derde of vierde knooppunt. Een knooppunt kun je herkennen aan de horizontale cirkel die rond de bloemstengel gaat. Je telt van de bladeren af naar boven. Wanneer je dit gedaan hebt, is de kans aanwezig dat zich uit de bovenste twee resterende knooppunten een nieuwe scheut gaat vormen. De orchidee wordt gestimuleerd om opnieuw te gaan bloeien op de “oude” bloemstengel. Zie deze video voor een visuele uitleg.

Voor het knippen van bloemstengels (en andere structuren) van orchideeën is een scherpe bloemenschaar met een spitse voorkant handig. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk bij het stuk kan dat je weg wil knippen zonder de orchidee te beschadigen. Al jaren gebruik ik een bloemenschaar van het merk Hofftech waar ik erg tevreden mee ben.

Wil je deze bloemenschaar gebruiken, bekijk deze hier (Bol.com).

2 of 3 tak-orchideeën

Bij 2 of 3 tak-orchideeën is het raadzaam je alleen te richten op het stimuleren van een nieuwe scheut op één afgeknipte bloemstengel. Verwijder de andere resterende bloemstengels. De orchidee kan dan al zijn energie richten op het produceren van een nieuwe scheut op de laatste resterende bloemstengel. De kans op een tweede bloei wordt daarmee vergroot blijkt uit ervaring.

Het kan enkele weken duren voordat er eventueel een nieuwe scheut komt. Wees geduldig. Het gebeurt zeker niet altijd dat er nieuwe scheuten gevormd worden. In mijn ervaring is er ongeveer 50% kans dat het gebeurt. Hieronder een afbeelding waar het wel gelukt is bij mij!

Twee nieuwe scheuten die gevormd zijn op een “oude” bloemstengel (Phalaenopsis).

Een verandering in temperatuur

Het gedeeltelijk afknippen van een bloemstengel is een tip voor reeds bestaande bloemstengels. Je kunt ook je orchidee opnieuw laten bloeien door de plant aan te zetten om geheel nieuwe bloemstengels te laten groeien. Een verandering in temperatuur kan daar bij helpen.

Veel orchideeën, waaronder Phalaenopsis, bloeien meestal in de winter en in het voorjaar. In de zomer en in het najaar (als het warm genoeg is) groeien er nieuwe bladeren aan de orchideeën. De temperatuur bepaalt wanneer orchideeën overgaan tot een ander groeistadium. Zodra de temperatuur zakt in het najaar, is dit een signaal voor orchideeën dat het seizoen aan het veranderen is. De tijd om nieuwe bladeren te laten groeien is voorbij en de tijd om zich op de voortplanting (en dus bloemen!) te concentreren is begonnen.

Zorg er in de winter voor dat je de binnentemperatuur, in ieder geval ’s nachts, laat zakken naar rond de 17 ºC (niet lager dan 15 ºC). Je kunt ook de orchidee vlakbij een koud raam zetten. Zorg er dan wel voor dat de orchidee geen direct zonlicht krijgt. Overdag kun je de temperatuur tussen de 20 en 24 ºC houden. Houd dit temperatuurpatroon constant gedurende in ieder geval een maand. Soms duurt het langer, soms korter, voordat je een nieuwe bloemstengel ziet groeien. Het gebeurt ook niet altijd, want het blijft de natuur! Je hebt in ieder geval wel de kans op een nieuwe bloemstengel aanzienlijk vergroot.

Je hoeft geen drastische maatregelen in het huidhouden te nemen. In het najaar en de winter is de temperatuur buiten een stuk lager, waardoor de temperatuur binnen sowieso een paar graden zakt (mits je dit toelaat). Zodra je de nieuwe bloemstengel(s) ziet groeien, hoef je niet langer te zorgen voor koelere omstandigheden. De groei van de bloemstengel is inmiddels al geïnitieerd. Je kunt dan gerust je orchidee op een warmere plek zetten. Nieuwe bloemstengels komen meestal tussen het tweede en derde orchideeblad uit en hebben een felgroene spitse kop.

Als je de temperatuur het hele jaar door op hetzelfde hoge niveau houdt, dan zal de orchidee misschien een bloeiperiode overslaan. De omstandigheden zijn dan optimaal voor de bladeren en de wortels om te groeien. De orchidee richt ook haar energie hierop en niet zozeer op het produceren van bloemenstengels.

De juiste voeding

Je kunt ook bloei opnieuw bevorderen door je orchidee specifieke voeding te geven. De meeste voedingsmiddelen kennen drie basis voedingstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), de zogeheten NPK-verhouding. Om de bloei van een orchidee te stimuleren, is een voeding hoog in fosfor en kalium aan te raden. Deze voedingsstoffen bevorderen bloei en sterke wortelgroei. Er is orchideeënvoeding op de markt die speciaal gericht is op het stimuleren van orchideeënbloei. Kijk goed wat de verhouding is tussen N, P en K. Een verhouding van 10-30-20 zal ideaal zijn voor het bevorderen van nieuwe bloei. In het groeiseizoen houden orchideeën van een stikstofrijke (N) voeding. Dit bevordert met name de groei van de bladeren, maar niet zozeer van de bloemen en de wortels.

Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking. Het etiket geeft aan wat de verhouding is van de voeding. Bij een geconcentreerd middel zal er ook altijd op staan wat de juiste dosering is. Overschrijd nooit de aanbevolen dosering. Een dubbele dosis geven als je het toevallig het een keer vergeten bent, is ook niet goed. Overtollige voeding kan blijven hangen in het grondmengsel en schade aanrichten aan de wortels.

Zie het artikel – Wanneer en hoe orchidee voeding geven – voor meer informatie over het geven van voeding.

Het juiste lichtniveau

Tot slot, om je orchidee opnieuw te laten bloeien is het belangrijk dat ze voldoende licht krijgt. Aan de kleur van de bladeren kun je zien of de orchidee genoeg licht ontvangt. In de meeste gevallen hebben orchideeënbladeren die stijf en heldergroen van kleur zijn voldoende licht. Orchideeënbladeren die lang, slap en donkergroen van kleur zijn hebben meer licht nodig. Hoe minder licht er immers is, hoe groter de bladeren moeten zijn om licht op te kunnen vangen.

Zet je orchidee op een plek waar zij voldoende licht kan ontvangen, maar niet in direct zonlicht. Teveel direct zonlicht kan leiden tot brandvlekken op de orchideeënbladeren. Lichtgroene, vergeelde of roodgekleurde bladeren zijn tekenen van teveel zonlicht. Als dit het geval is, kun je het directe zonlicht filteren door bijvoorbeeld een wit gordijn tussen het raam en de orchidee te zetten.