Inspiratie

Dit zijn 5 orchideeën voor beginners

Sommige orchideeën zijn moelijker te verzorgen dan andere. Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met een makkelijk te verzorgen orchidee. In dit artikel worden 5 orchideeën omschreven die geschikt zijn voor beginners.

Paphiopedilum

Op plek vijf staat de Paphiopedilum orchidee, oftewel het Venusschoentje. De gekweekte variëteiten van deze soort kunnen goed groeien in normale omstandigheden in Nederlandse huishoudens.

Van alle orchideeënsoorten die je in Nederland kunt krijgen, hebben de Paphiopedilum-orchideeën het minste licht nodig. Dit omdat ze in de natuur als terrestrische orchidee op donkere regenwoudgronden groeien. De bloemen op deze orchidee zijn fantastisch en uniek met een enkel bloemblad dat een soort buidel moet voorstellen.

Let wel dat je de potgrond vochtig houdt. Laat ze niet uitdrogen. Paphiopedilum-orchideeën zijn te verkrijgen bij speciale orchideeënkwekerijen zoals PP Orchideeën en sommige tuincentra.

Paphiopedilum ‘Black Jack’

Cattleya

Veel orchideeën van het geslacht Cattleya zijn ook geschikt voor beginners. Deze soort staat op de vierde plek. Cattleya-orchideeën zijn zeer veerkrachtig. Zelfs als de orchidee ziek wordt en bladeren en wortels verliest, zijn deze orchideeën in staat om nieuwe wortels en bladeren te laten groeien. Binnen enkele maanden zou een Cattleya-orchidee kunnen herstellen. Ook kan deze orchidee omgaan met een relatief lage vochtigheid tot 35-40%.

De bloemen zijn ook kleurrijk, (heel) groot, en soms geurend. In goede omstandigheden kunnen ze ook meerdere keren per jaar bloeien.

Deze orchidee houdt van veel indirect licht en zelfs van direct licht als de zon niet te heet is (zoals in de winter). Wel houden Cattleya-orchideeën er niet van om lang vochtig te blijven, dus de media voor deze orchidee moet goed luchtig en waterdoorlatend zijn.

Deze orchidee gaat niet bloeien als ze niet genoeg licht krijgt. Ze doet het goed bij zowel hoge en lage temperaturen, maar ze geeft de voorkeur aan de hogere temperaturen van boven de 20 graden.

Cattleya

Oncidium

Op de derde plek staat de Oncidium-orchidee. Veel van de gekweekte variëteiten die je in Nederland kunt krijgen zijn gemakkelijk te verzorgen. Ze zijn vrij goed bestand tegen ziektes en kunnen gemakkelijk wortels aanmaken. Ook zijn ze niet kieskeurig wat betreft luchtvochtigheid. Ze kunnen goed op de vensterbank groeien.

Zelfs als je niet een al te lichte plek hebt, kunnen ze goed groeien en regelmatig bloeien. Sommige Oncidiums zijn ook zeer geurig, zoals de Oncidium cherry baby.

Oncidiums houden niet van uitdrogen en hebben veel ventilatie nodig rond de wortels. Als ze iets meer water krijgen dan nodig, dan vindt deze orchideeënsoort dat niet erg, mits de wortels voldoende lucht krijgen.

Oncidium cherry baby

Dendrobium nobilé

Van alle Dendrobium-soorten is de Dendrobium nobilé waarschijnlijk de bekendste en ook één van de orchideeën die het makkelijkst te verzorgen is voor beginners. Vandaar dat die op plek twee staat.

Deze orchideeënsoort is één van de weinige orchideeënsoorten die redelijk goed tegen direct zonlicht kan. In de winter kun je haar gerust op een plek zetten waar direct zonlicht binnen komt.

Ook kan de Dendrobium nobilé goed tegen koudere temperaturen dan de meeste andere orchideeënsoorten. Als het in de winter onder de 10 ºC graden komt, dan zal deze orchidee zich prima redden. Deze soort komt namelijk in de natuur voor in het koele Himalayagebied.

Let wel dat deze orchidee in de winter een heel andere verzorging nodig heeft dan in de zomer. In het najaar: verminder het geven van water en voeding. Stel ze vervolgens bloot aan koelere temperaturen (rond 14-15 ºC graden). Zo bevorder je de (her)bloei.

Dendrobium nobilé orchideeën kun je in veel tuincentra en sommige supermarkten krijgen. Een erkende kwekerij is De Hoog Orchideeën waar ik een aantal exemplaren gekocht heb.

Ook Bol.com verkoopt een aantal mooie,

Dendrobium nobilé

Phalaenopsis

Het zal geen verrassing zijn dat de gemakkelijkste orchidee om te verzorgen voor beginners de Phalaenopsis is. Wie kent haar niet!

De Phalaenopsis-orchidee is niet kieskeurig wat licht betreft. Zij doet het goed in halfschaduw, dus je hoeft geen moeite te doen om haar op een plaats te zetten waar zij veel licht krijgt. Wel kan meer licht herbloei stimuleren.

Verder zijn Phalaenopsis-orchideeën zeer veerkrachtig. Als zij ziek zijn, produceren zij in een mum van tijd een nieuwe reeks wortels. Deze orchidee bloeit vaak, waarbij de bloei (heel) lang duurt…soms langer dan een jaar!

Phalaenopsis-orchideeën zijn ook verreweg de gemakkelijkst te verkrijgen orchideeën. Elk tuincentrum en de meeste supermarkten verkopen deze orchideeën tegenwoordig.

Deze soort houdt ervan om tussen het water geven door uit te drogen. Als de potgrond droog is en de wortels zilverachtig zijn, moet je water geven. Als de wortels groen zijn, hoef je geen water te geven.

Zoals de meeste orchideeën, houdt ook de Phalaenopsis van veel ventilatie rond de wortels, dus zorg ervoor dat je niet te vaak water geeft en goed waterdoorlatende potgrond gebruikt.

Eén van mijn favoriete Phalaenopsis-kwekerijen in Nederland is Ter Laak orchideeën. Zij hebben een enorme keuze aan verschillende Phalaenopsis-orchideeën.

Phalaenopsis

Conclusie

Orchideeën zijn anders dan andere kamerplanten. Echter met wat basiskennis hoeft het niet moeilijk te zijn om voor orchideeën te zorgen. Zolang je weet dat de meeste orchideeën epifyten zijn en ventilatie nodig hebben rond de wortels, dan zit je goed.

Uit eigen ervaring zijn Paphiopedilum, Cattleya, Oncidium, Dendrobium Nobilé en Phalaenopsis orchideeën geschikt voor beginners. Ze zijn allemaal (relatief) makkelijk te verzorgen zolang je een aantal basisprincipes volgt.

Bekijk wat voor jouw situatie de beste orchidee is om in huis te nemen en je komt al een heel eind!